Hárání a krytí fen

31.03.2010 21:39

 

Jak se projevuje hárání

 V prvních dnech odkapává feně z vulvy jasně červená krev. Množství se může u jednotlivých fen značně lišit. Mnoho fen krvácí velmi málo a v prvních dnech si stihne krev olizovat, díky tomu se může stát, že si zpočátku hárání ani nepovšimnete. Pokud ale budete všímaví, uvidíte, že již několik dní před počátkem hárání vulva feny zduří a viditelně se zvětší.

 Rovněž můžete zaznamenat změny v chování. Feny bývají více vydrážděné, nepřiměřeně reagují na vnější podněty. Některé se "vracejí do štěněčích let", dělají věci, jako v době, kdy byly štěňaty. Koušou boty, zařízení bytu, občas udělají loužičku apod. Pozor! Některé feny potřebují, abyste je častěji venčili, protože vlivem hormonů neudrží moč tak dlouho jako dříve.

 Zhruba uprostřed cyklu se feny začínají nastavovat psům. To jsou dny, kdy hrozí největší riziko nechtěného nakrytí. Pokud plánujete krytí, nechte si u veterináře udělat krevní test, který určí nejvhodnější den na krytí.

 Ke konci cyklu už fena přestává být pro psy zajímavá. Krev tmavne nebo se již zcela ztrácí. Ještě nějaký den po ukončení hárání trvá, než se fena zcela zklidní.

 

Dá se zabránit hárání?

Nejspolehlivěji se dá hárání zastavit kastrací. Pokud nemáte chovnou fenu, lze nechat tento zákrok provést po dosažení celkové dospělosti. Ušetříte si tím mnoho starostí, od hlídání začínaje, nechtěnými štěňaty konče. Navíc tím zmizí rizika spojená s falešnou březostí a případnou rakovinou dělohy. Jediné, co budete muset více hlídat je váha, ale to při dostatku pohybu a vyvážené stravě nebývá velký problém.

Dále existují injekce, které hárání na nějakou dobu oddálí. Aplikuje je pouze veterinář. Tyto přípravky vám sice na nějakou dobu ušetří starosti, ale dlouhodobě organismu příliš neprospívají a nesou s sebou určitá rizika. Jejich užívání je dobré pečlivé zvážit.

Hygiena

V neposlední řadě bojuje řada majitelů fen s hygienou v období hárání, obzvláště, pokud je fena trvale v bytě. Jistým řešením jsou "hárací" kalhotky. U mnoha fen se sice osvědčily, ale najdou se i tak vynalézavé feny, které se jich dokážou bez problémů zbavit, nebo jejich funkci značně omezit. Pokud patříte mezi majitele právě takových fen, lze zavést další opatření - na sedačku a další místa, kde si fena lehá dejte deky (jednoduché deky se dnes dají koupit již za 100 Kč). Deky se dobře perou a rovněž dobře schnou. V době, kdy jste mimo domov, zavřete fenu do místnosti, kde je lino či dlažba. Povrchy udržujte častým vytíráním. Omezte přístup feny do ložnice a především do vaší postele (u fen zvyklých spát v posteli to bude velký problém).

 Hárání                                                                 

Feny hárají přibližně jednou za šest měsíců,některé dokonce jen jednou v roce.Hárání trvá asi tři týdny,během nichž se fena chová neklidně a je přítulnější než jindy.V počáteční fázi opuchne pohlavní ústrojí a asi po třech až pěti dnech se dostaví načervenalý výtok.Den,kdy se výtok dostaví,byste si měli zaznamenat a od něj pak počítat dobu,kdy se fena může stát březí. V této fázi hárání již fena samce vábí,ale není však dostatečně připravena ke krytí.Fena k sobě připustí samce teprve tehdy,když se krvavý výtok změní ve výtok téměř bezbarvý tj. 10. až 16. den. Fenu doveďte k samci pokud možno 11. den a nechte ji pokrýt pro jistotu ještě 13. den. Šance na oplodnění je pak větší.

Krýt či nekrýt?

Feny pohlavně dospívají s prvním háráním. Pohlavní dospělost však nezaměňujme s dospělostí celkovou, ta přichází mnohem později. U malých plemen od 15 měsíce a u velkých od 18 měsíce věku. Nakrýt nedospělou fenu je naprosto nevhodné, podle chovatelského řádu zakázané a rovněž velmi rizikové. Velmi mladé feny mívají mnohem častěji porodní a poporodní komplikace, velmi se březostí a porodem vyčerpávají, což se podepisuje na jejich budoucím zdraví. Fena rovněž nemusí dobře zvládat péči o narozená štěňata a další a další komplikace, mezi něž může patřit úhyn štěňat i samotné feny.

První hárání

U mladé feny se dostaví první hárání mezi šestým až osmým měsícem života.Při prvním hárání nesmí dojít k pokrytí. Doba prvního pokrytí se může podle jednotlivých klubových řádů lišit,nejčastěji jde však o 18 měsíců.Teprve tehdy je fena dostatečně vyspělá a vyvinutá.Vaše fena by také neměla mít svá první štěňata v příliš vysokém věku. Horní hranicí pro vrh štěňat je stáří tři a půl roku až čtyři roky.

Páření 

Majitelé fen většinou jezdí s fenou za psem,poněvadž pes má ve svém prostředí vždy větší chuť k páření.Fena ukazuje svou připravenost již několik dní předem tak,že při doteku dává ocas stranou.Podle temperamentu a vzájemných sympatií si pes a fena spolu nějaký čas hrají,pak teprve dochází k páření-pokud vůbec k němu dojde,neboť se může stát,že jeden z nich nakonec odepře. Jestliže proces krytí byl úspěšný,pak jsou pes a fena ještě nějaký čas spolu ,,svázáni"-někdy půl hodiny i déle. 

 

Nežádoucí nakrytí

Zachovejte klid

Co dělat, když i přes všechna bezpečnostní opatření přece jen dojde k nežádoucímu nakrytí feny? V první řade nepropadat panice. Zejména jste-li svědkem krytí. Nesnažte se psa a fenu od sebe násilně odtrhnout. Při krytí dochází totiž v důsledku výrazného překrvení pohlavních orgánů psa k tzv. „svázání“, kdy násilné odtržení psa od feny může mít za následek poškození zevních pohlavních orgánů jak psa, tak i feny. Navíc „svázání“ nemá již na výsledek krytí vliv.

 Podstatné je, že víte, že k nakrytí došlo. Jiná je situace, kdy fena uteče, nebo ráno najdete na zahradě, kde se fena pohybuje, neznámého nápadníka a nevíte, zda k nakrytí došlo, či nikoliv. V tomto případě navštivte co nejdříve veterinárního lékaře, který dokáže na základě vyšetření poševního výtěru feny zjistit přítomnost spermií v pochvě.

 

Přerušení březosti

Možností přerušení nežádoucí březosti je několik. Nejstarší známou metodou je podání estrogenů, které se aplikují injekčně 5., 7. a 9. den po nežádoucím nakrytí. Poměrně častou komplikací podávání estrogenů je ale následný vznik hnisavého zánětu dělohy, tzv. pyometry. Další možností je vyčkat do 25. dne od nakrytí, fenu vyšetřit sonograficky a posléze, pouze v případě, že fena je v březí, vyvolat potrat.