Péče o fenu i štěňata po porodu

31.03.2010 21:50

 

 

Fenu i štěňata je dobré nechat co nejvíce v klidu. Není-li to nezbytné, vyjma úvodní prohlídky na štěňata nešaháme a necháme je u matky. Kontrolujeme jen přisání se ke strukům. Matka by měla mít k dispozici vodu i žrádlo, aby se mohla po porodu (popř. i během) napít a nažrat. Štěňata pravidelně vážíme, abychom měli přehled zda se vyvíjejí normálně a srovnatelně v rámci vrhu. Ideálně si je označíme barevnými provázky na krk či jiným netraumatizujícím způsobem. 
                                                                                                                                                                                           
Fena se po porodu čistí 3 - 4 týdny - vyjímečně až 8 týdnů. Normální očistky jsou nezapáchající, tmavězeleno až krvavě zbarvené. Postupem času se jejich množství snižuje.

Vyjímečně se může objevit u feny po porodu agresivní chování vůči štěňatům, popř. i vůči majiteli. Tato situace se týká zejména prvorodiček. Většinou se stav samovolně upraví během jednoho dne a nastoupí normální mateřský pud. Do jeho nástupu je třeba štěňata samozřejmě chránit a popřípadě je i krmit umělým psím mlékem (je běžně k dostání).

V den porodu či následující den je doporučena sonografická kontrola dělohy pro vyloučení případného zadrženého plodu a posouzení zbytků placenty. Mezi 10 - 20 dnem po porodu se provádí první odčervení štěňat a matky. Dále se pak štěňata odčervují po 2 - 3 týdnech. Mezi 6 - 9 týdnem se poprvé očkují.